Hur ska man placera brandvarnare?

Placeringen av brandvarnare är avgörande för din och din familjs säkerhet. Brandvarnare bör placeras i taket, helst i mitten av rummet, och bör finnas nära eller i varje sovrum och vardagsrum och ska gärna vara seriekopplade. I hem med flera våningar, se till att ha brandvarnare på varje våning.

Checklista för placering av brandvarnare:

  • Placera en brandvarnare i eller utanför varje sovrum
  • Placera en brandvarnare nära köket då det är där bränder oftast uppstår
  • Sätt upp brandvarnare på varje våning i hemmet, även i källaren
  • Placera dina brandvarnare i taket eftersom rök stiger. Det som annars kan hända är att röken går förbi brandvarnaren så att den inte reagerar
  • Placera minst 1 brandvarnare/60 m²
  • Sätt brandvarnaren med minst 60 cm avstånd från närmsta vägg för att undvika att luftströmmar fördröjer larmet
  • Använd seriekopplade brandvarnare så att det piper i brandvarnaren som är närmast dig även om branden är längre bort
  • Överväg ett brandlarm med smarta rökdetektorer som är kopplade till en bemannad larmcentral. Det innebär att vi vid larm gör en snabb bedömning och ringer brandkåren oavsett om du ligger och sover eller inte är hemma
  • Vid placering av brandvarnare i snedtak, installera dem minst 60-9050 cm från takets högsta punkt
  • Testa brandvarnarna varje månad för att säkerställa att de fungerar korrekt. Om brandvarnare gör ljud utan anledning kan det finnas olika anledningar till det
  • Byt batterier åtminstone en gång om året, eller enligt tillverkarens rekommendationer
  • Läs och följ installations- och underhållsinstruktioner noggrant

Undvik detta:

  • Brandvarnare bör inte placeras direkt vid spis, ugn eller andra värmekällor och inte heller i badrum då det finns risk för återkommande falska larm
  • Undvik att sätta upp brandvarnare nära fönster, dörrar eller ventiler där drag kan förhindra rök från att nå brandvarnaren. Undvik platser där damm och smuts kan blockera sensorn, som verkstäder eller oisolerade vindar
  • Undvik att placera brandvarnare på väggarna eller takets lägsta punkt där rök kanske inte når
  • Se till att brandvarnarna inte är blockerade på något sätt, av t.ex. möbler, gardiner eller dekorationer
  • Undvik att ignorera eller stänga av brandvarnare vid falska larm. Undersök orsaken och vidta åtgärder för att förhindra framtida falska larm

Brandvarnare på väggen?

Vi avråder starkt från att ha brandvarnare på väggen. Om man sätter en brandvarnare på en vägg riskerar man en mycket fördröjd detektering och i värsta fall ingen detektering alls. Ur den tekniska aspekten måste röken fylla rökkammaren i brandvarnaren för att larm ska utlösas. Om du placerar en brandvarnare på en vägg kan röken passera brandvarnaren utan att utlösa larmet eftersom rök stiger. Därför ska placeringen alltid vara uppe i taket.

Uppsättning av brandvarnare i snedtak

När du sätter upp brandvarnare, är det viktigt att ha byggnadens struktur och design i åtanke. För rum med snedtak bör placering av brandvarnare vara minst 60-90 cm 1 m från takets högsta punkt för att undvika döda zoner där rök inte når.

Vanliga frågor

Ska man placera brandvarnare i sovrum?

Absolut, det är viktigt att ha brandvarnare i eller precis utanför sovrum för att säkerställa att alla som sover väcks och varnas i tid vid en brand. Det ger er värdefull tid att hinna evakuera säkert.

Hur många brandvarnare bör man ha?

Hur många brandvarnare man ska ha beror på hur stor bostaden är och hur den är planerad.Hur många brandvarnare bör man ha? Hur många brandvarnare man ska ha beror på hur stor bostaden är och hur den är planerad.

Från våra många år av erfarenhet inom brandskydd vet vi att varje sekund vid en brand är dyrbar därför är vår rekommendation att ha seriekopplade brandvarnare med en brandvarnare i varje rum.

Vi ser det som ett minimum att varenda hem ska ha:

- Minst en brandvarnare per våningsplan.
- En brandvarnare i eller nära varje sovrum så ni vaknar om larmet går medan ni sover.
- En brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar.

Använd ovanstående riktlinjer för att göra en bedömning av vad som är minimikraven för din familj och bostad.

Ring 013-31 71 73 för kostnadsfri rådgivning Ring 013-31 71 73 för kostnadsfri rådgivning

Eller lämna dina uppgifter så ringer vi dig. Om du är befintlig kund, ring 020-7 24 365. Eller lämna dina uppgifter så ringer vi dig. Om du är befintlig kund, ring 020-7 24 365.

Genom att klicka på knappen accepterar du vår integritets- och webbplatspolicy

Underhåll och testning

Att regelbundet underhålla och testa dina brandvarnare är lika viktigt som deras initiala placering. Se till att byta batterier minst en gång om året och testa varnarens funktion regelbundet för att säkerställa att de fungerar korrekt.

Våra brandvarnare och larmsystem på Verisure

Våra sammankopplade rökdetektorer varnar med både siren och röstmeddelande. När en detektor upptäcker rök, kopplar våra larmoperatörer upp sig och verifierar branden för att snabbt kunna kontakta brandkåren och assistera de som befinner sig i bostaden.

Modernt brandlarm som räddar liv varje år

Skillnaden mellan en traditionell brandvarnare och Verisures uppkopplade brandlarm är betydande. Medan en vanlig brandvarnare endast kan varna de som är närvarande i hemmet, går Verisures brandlarm ett steg längre.

Sammanfattning

Att veta hur och var man ska placera brandvarnare kan vara skillnaden mellan liv och död i händelse av en brand. Genom att följa dessa riktlinjer, oavsett om du har en lägenhet, ett hus eller ett fritidshus, tar du ett viktigt steg mot att skydda dig själv, din familj och ditt hem från de potentiellt förödande effekterna av brand.

Kom ihåg, att sätta upp brandvarnare är bara början. Regelbunden underhåll, testning och uppdatering av dina brandvarnare är nödvändiga för att säkerställa att de fortsätter att erbjuda det skydd och den trygghet du förlitar dig på, dag efter dag, år efter år.

Med Verisure vid din sida, kan du vara säker på att du har en partner som är lika engagerad i din säkerhet som du är. Vi är här för att hjälpa dig att navigera i varje steg på vägen mot ett säkrare, tryggare hem.